Soluţia pentru mobila „veşnică" sau pentru instrumente medicale care se dizolvă în organism a fost găsită de un profesor din Banat. Conform teoriei timişoreanului Mihai Putz, particula „Bondon" va permite reinventarea materialelor, fără conţinut de substanţe toxice.
Mihai Putz, un profesor timişorean de la Universitatea de Vest din Timişoara, a descoperit particula „Bondon", căreia îi palce să îi spună şi „particula de legătură", element care oferă anumite informaţii despre componenţa moleculară a mterialelor.
Elevii de aur ai Timişoarei. Vezi topul celor mai sclipitoare minţi ale tinerilor
„Particula pe care am prezis-o sau am găsit-o în calcule, denumită «Bondon», are în ea înglobată tocmai aceste informaţii de energie, lungime de legătură sau timp de viaţă a legăturii. Asta pentru că se pot desena materiale care să aibă un timp de viaţă mai scurt sau tocmai că la un anumit moment, trebuie să dispară, să se volatilizeze sau să se muleze.
Un timişorean a câştigat o medalie de argint la Geneva cu o invenţie care detectează gazele ucigaşe
Nu întotdeauna se caută materiale cu o durabilitate foarte mare. Acesta este rolul particulei, practic aceasta este caracterizată complet ca şi deviză teoretică. Dacă ai o energie de „x", sau un timp de viaţă de „y" trebuie să se află la o anumtă distanţă de moleculele respective. Atunci, se calculează ce masă trebuie să aibă particula respectivă şi toate proprietăţile degajate, de la viteză, interacţie sau energii de reacţie", a explicat conferenţiarul.
Află cum va arăta industria viitorului în Săptămânalul ADS Timişoara!