Pentru proprietăţile lor, sunt preţuite încă din antichitate, iar cercetările moderne le-au descoperit beneficii nebănuitie. Sursa: SHUTTERSTOCK
Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Nu în ultimul rând, pot fi de ajutor în curele de slăbire.
Ce este aşa special la aceste legume?
„Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă”, spune nutriţionistul Luiza Pârvu. “Recomand usturoi şi ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale. Au şi proprietăţi antimicrobiene. Ideal este să fie consumate crude, însă celor care nu le pot mânca crude le recomand şi ca ingrediente în mâncare. Ceapa nu trebuie prăjită, ci mai degrabă înăbuşită”, mai susţine nutriţionistul.
Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.
Cum să introducem usturoi şi ceapă în regimul alimentar
Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz. Când faci cumpărături, caută cei mai proaspeţi bulbi de ceapă. La exterior, ceapa trebuie să fie tare iar învelişul să fie intact. Frunzele prazului trebuie să aibă o culoare intensă iar cele uscate trebuie îndepărtate.
“În cantităţi prea mari, consumul de usturoi şi ceapă poate irita stomacul. Fiecare persoană trebuie să consume atât cât ştie că nu îi face rău.”, susţine