Charles Berry și-a început cariera de comerciant de obligațiuni în 1993, iar pe acea vreme obișnuia să deseneze diagrame cu cifre și puncte pe bucăți de hârtie. Și-a amintit de curând de vechile hârtii și le-a căutat pentru a mai arunca un ochi peste trecut - desenele îngălbenite l-au dus cu gândul la anii când piețele erau "atât de calme".
[articol preluat de la Reuters, autor: Simon Robinson]
Pe vremea aceea, dura trei luni până un preț se schimba de 200 de ori - conform măsurătorii bursierilor pentru piețele financiare. Acum, piețele "se mișcă" de 400 de ori în doar o săptămână.
"Lucrurile se mișcă mult mai rapid acum," spune Berry, 45 de ani, un comerciant al Landesbank Baden-Wuerttemberg. "Nu e ușor pentru mine. Trebuie să risc mai mult pentru a mulțumi departmentul de vânzări, dar eu le repet mereu: Când vă fac pe voi fericiți, atunci încep problemele mele.'"
Nu e vorba numai de viteză. "Când piețele au fost lovite săptămâna aceasta, brokerii vechi în meserie au spus că ritmul rapid care-ți sucește încheieturile, crizele neîncetate care vin în seriale constante, precum și neîncetatele intervenții ale politicienilor au făcut piețele financiare din ce în ce mai volatile și mai imprevizibile în ultimii ani."
Acest ritm a creat, de asemenea, un sentiment de permanentă instabilitate. "Fiecare zi aduce o nouă urgență - iar ultimele săptămâni au reușit să împacheteze în același bagaj testele de stres ale băncilor, un nou împrumut pentru salvarea economiei Greciei, criza datoriilor din Washington, banca central japoneză intervenind în salvarea piețelor financiare - așa că nici măcar evenimentele de mari dimensiuni nu mai par atât de dramatice," mai spune Berry.
Citeşte ce s-a întâmplat pe pieţele financiare şi cum au reacţionat agenţiile de rating
"În timp ce termenul-limită de 2 august pentru ridicarea plafonului de împrumut pe