* Investitorii de la Sibex, în expectativă
Contaminată de scăderile de pe pieţele externe, Bursa de la Bucureşti a înregistrat, vineri, una dintre cele mai proaste şedinţe din acest an, indicii scăzând cu peste 6%, în prima parte a zilei, fără ca investitorii să mai ţină cont de datele financiare ale companiilor sau de perspectivele economice ale României.
Deprecierile s-au mai domolit, spre finalul şedinţei, după ce autorităţile de la Washington au anunţat o creştere de 117.000 a locurilor de muncă, în luna iulie, peste estimările analiştilor.
Bursa a închis, astfel, cu o pierdere de 4,81%, recuperând totuşi o parte din scăderile de dimineaţă. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai active zece companii listate a închis şedinţa cu o scădere de 4,06%, la 4.921,68 puncte, în timp ce indicele BET-FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri) şi al Fondului Proprietatea (FP), a marcat o pierdere de 4,25%, coborând la 20.176 puncte. Numai două acţiuni au înregistrat aprecieri, cea mai mare parte din şedinţa de vineri, însă numărul lor a crescut spre finalul zilei.
"Scăderile de la BVB trebuie înţelese prin prisma jocului dintre cererea şi oferta de acţiuni. Noi nu avem investitori instituţionali locali foarte puternici, motiv pentru care suntem dependenţi de capitalul străin", ne-a precizat Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţa de capital de la BCR, adăugând: "Investitorii instituţionali importanţi îşi reduc expunerea la acţiuni, în această perioadă. Când piaţa este în panică, scăderile cele mai mari au loc pe pieţele cele mai mici, cu volatilitate ridicată. În schimb, când pieţele îşi revin, investitorii se orientează mai întâi către pieţele mai lichide. BVB are păcatul unei pieţe mici de acţiuni".
Printre cele mai afectate de scăderile de vineri, au fost acţiunile "Fondului Proprietatea" (FP), care