Cristian George Ciani, un tânăr de 29 de ani din Cluj-Napoca, a murit asfixiat într-o galerie de mină din Roşia Montană, în timp ce căuta aur. Galeriile minelor de aur din Munţii Apuseni sunt securizate de mântuială, astfel că oricine poate intra.
Inginerul Cristian George Ciani se trage dintr-o familie de mineri din Abrud, care au lucrat la mina de aur de la Roşia Montană. Copilăria nu a fost lipsită de istorioare despre comorile care se ascund în munte, iar acum, la maturitate, inginerul a hotărât să-şi încerce norocul în galeriile părăsite din satul Corna (judeţul Alba). Tânărul cunoştea bine galeriile din Roşia Montană. A învăţat multe de la bunicul său, care a fost miner, şi a ascultat cu atenţie poveştile bătrânilor care spun că în munte sunt încă multe filoane de aur care pot fi exploatate şi manual. Joi, 4 august, înainte de prânz, înarmat cu un detector de metale, o săpăligă, lanternă pentru cască cu acumulatori, o daltă şi un ciocan, Cristian a luat drumul Galeriei Vercheş. Nu era pentru prima dată când pleca în căutări, aşa că de data aceasta a intrat în subteran mai adânc, la 600 de metri.
Avea detectorul de metale la el
La căderea serii, tânărul nu a mai apărut, iar bunica şi unchiul său au început să se îngrijoreze. Au anunţat poliţia şi au pornit în căutarea lui. Unchiul este cel care a găsit maşina lui Cristian în apropierea galeriei şi a bănuit că se află înăuntru. Pe la ora 4.00 dimineaţa i-au găsit şi cadavrul, dar poliţiştii nu s-au putut apropia să-l scoată. Galeria veche de 200 de ani şi abandonată în anii '80 nu ascunde doar gaze toxice, ci se poate şi prăbuşi în orice moment.
Opt salvatori minieri de la Serviciul de Salvare Montană Petroşani s-au chinuit trei ore să îl scoată pe tânăr din galerie. „L-am găsit la 600 de metri de intrare, pe un suitor de 30 de metri", a spus Gheorghe Lumânar, şeful serviciu