"Ce poate spune o geantă-diplomat, găsită într-un morman de gunoaie, despre dezastrul de la Hiroshima?", se întreabă jurnaliştii de la Huffington Post.
Servieta a fost găsită în urmă cu 11 ani în Massachusetts (SUA), de un bărbat care îşi plimba câinele. Înauntru, erau peste 700 de fotografii făcute după atacul din oraşul japonez. Fotografiile înfăţişează un "oraş anihilat": grinzi făcute praf, clădiri implodate, tone de moloz.
Acest loc a fost numit de americani "Ground Zero", denumire care ulterior a fost preluată de zona pe care au fost amplasate Turnurile gemene.
În acelaşi an în care s-a produs tragedia, 1945, scriitoarea Mary McCarthy a numit-o "un fel de gaură în istoria umană".
De atunci, sute de supravieţuitori ai bombardamentelor şi-au spus povestea, au fost produse zeci de documentare pe această temă, iar istoricii au dezbătut intens decizia americanilor de a arunca bomba atomică.
Şi totuşi, au lipsit fotografiile, iar acest fapt a ajutat poporul american să nege efectele devastatoare ale atacului, scrie Huffington Post.
Până nu demult, Hiroshima a însemnat o uriaşă ciupercă atomică
Cultura americană este saturată de imagini ale catastrofelor, cele mai recente exemple fiind cutremurul şi tsunamiul din Japonia sau atacurile din Norvegia, notează sursa. Când ne gândim la Hiroshima, însă, prima imagine care ne vine în minte este ciuperca atomică.
Acest lucru nu este întâmplător, scrie Huffington Post, pentru că în septembrie 1945, la doar o lună după lansarea bombei, guvernul american a confiscat şi cenzurat imaginile făcute de fotografii japonezi.
Cu toate acestea, într-o misiune strict secretă, americanii au trimis o echipă în Hiroshima, care să măsoare cu exactitate pagubele produse de bomba atomică, în loc să le descrie în termeni emoţionanţi. În plus, un alt scop era să se măsoare efecte