Volume de Herta Müller, George R.R. Martin, Pascal Bruckner sau Mircea Cărtărescu, Aurora Liiceanu şi Mihaela Rădulescu au atras cei mai mulţi cititori. În intervalul iunie-iulie 2011, cumpărătorii din România au ales literatura de ficţiune, literatura SF şi fantasy şi literatura motivaţională.
Potrivit datelor furnizate de edituri, cărţile care s-au bucurat de cel mai mare succes de vânzări în primele două luni ale verii reflectă preferinţa cititorilor atât pentru literatura contemporană din ţară şi din străinătate, cât şi pentru cartea de psihologie practică sau, de asemenea, pentru clasicii literaturii. Volumele scriitorilor români ai momentului, cărora edituri ca Humanitas sau Cartea Românească le dedică colecţii speciale, au ajuns chiar în topuri. „Zen. Jurnal 2004-2010", de Mircea Cărtărescu, este cea mai vândută carte din categoria „autori români", volumul fiind urmat de cartea lui Andrei Pleşu, „Despre frumuseţea uitată a vieţii", şi de studiul „Lumea ca ziar.
A patra putere, Caragiale", semnat de Ioana Pârvulescu. La Cartea Românească, volumele care au stârnit curiozitatea celor mai mulţi cititori în intervalul menţionat sunt „Poker", de Bogdan Coşa, şi cel mai recent volum de poezie al lui Ioan Es. Pop, intitulat „unelte de dormit". Editura a anunţat, fără a furniza cifrele de vânzări, că pe locul al treilea se clasează „Viaţa lui Kostas Venetis", romanul lui Octavian Soviany.
În topul volumelor de succes editate la Curtea Veche, care nu a oferit cifrele de vânzări, conduce detaşat volumul inedit „Cartea regală de bucate", realizat de Principesa Margareta a României. Miruna Meirosu, PR-ul editurii, a declarat pentru „Adevărul": „Deşi vânzările de anul acesta sunt mai bune decât cele de anul trecut, de regulă pe timpul verii interesul pentru cărţi scade. Este perioada concediilor şi intervin tot felul de tentaţii, tocmai de aceea încer