Brăila a fost una dintre pepinierele de sportivi de frunte ai ţării care a dat zeci campioni. Din păcate, astăzi, copiilor le sunt oferite drept sporturi naţionale doar Counter Strike şi FIFA, jocuri pe calculator care se practică foarte comod din fotoliul de acasă.
În vitrinele cluburilor locale erau cândva expuse medalii ale campionilor olimpici, mondiali şi europeni. Cele de campioni balcanici, naţionali sau cupele sezonire erau atât de multe încât stăteau prin dulapuri şi magazii.
"Era o adevărată goană după talente. Mergeam prin şcoli şi vânam posibili viitori sportivi. Vedeam că un copil are un fuleu de alergător înnăscut îl aduceam la antrenament. Aşa au apărut marii campioni. O Gina Panait sau Anişoara Cuşmir ar trece neobservate în ziua de astăzi", ne-a declarat prof. Vasile Puiu, om care a antrenat la atletism mii de copii.
Cinci echipe de volei
Începând cu anii 1970, până la Revoluţie, Brăila a fost un centru de excepţie pentru multe sporturi. Boxul, ciclismul, voleiul era doar câteva din preferatele localnicilor.
La volei, spre exemplu, la un moment, dat cinci echipe figurau în agenda competiţională naţională.
"Constructorul era în Divizia A, iar Progresul şi Dinamo Brăila erau în diviza B. Mai era o echipa la fete în divizia A sau B, după cum evolua, şi una de băieţi în Campionatul Naţional Şcolar. Am evloluat la Constructorul Brăila vreme de trei campionate. Când veneau la noi acasă echipele celebre de atunci, Dinamo, Steaua, Rapid din Bucureşti, Minaur Baia Mare sau Silvania Şimleul Silvaniei, în Polivalentă stăteau practic trei spectatori pe un scaun. Publicul era al şaptelea jucător", ne-a declarat Gelu Odagiu, fost component al echipei Constructorul.