Ruperea protocolului la Cluj-Napoca şi demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, i-au pus pe jar pe democrat-liberali şi pe liderii Uniunii.Regionalizarea, statutul minorităţilor şi măsurile de austeritate sunt alte teme care au făcut ca relaţia PDL-UDMR să dea în clocot.
La Cluj-Napoca, „ultima picătură" a venit dintr-o piaţă volantă. Nemulţumiţi că nu au fost consultaţi în legătură cu deschiderea acesteia în Piaţa Unirii, liderii UDMR au anunţat sâmbătă ruperea protocolului cu PDL. „A fost ultima picătură, după amplasarea plăcuţei cu un citat din Iorga pe statuia lui Matei Corvin, după desfăşurarea unui festival de muzică în urma căruia spaţiul verde al Bisericii Sfântul Mihail a fost transformat în toaletă publică şi alte asemenea decizii în care nu am fost consultaţi", a înşirat nemulţumirile preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras.
„Ruptura" de la Cluj va fi discutată astăzi în şedinţa coaliţiei, care va aborda şi alt subiect „dureros" pentru UDMR: regionalizarea. Potrivit deputatului democrat-liberal Sulfina Barbu în cadrul reuniunii de astăzi vor fi discutate soluţiile comisiei înfiinţate în coaliţie pentru depăşirea dezacordului existent între PDL şi UDMR în privinţa „redesenării" hărţii României, urmând ca regionalizarea să fie aplicată după alegerile din 2012. Până în prezent, viziunea PDL privind reîmpărţirea administrativă, susţinută puternic şi de şeful statului, a fost tratată cu refuz categoric de UDMR.
Cazurile Borbely şi Cseke
De declinarea „ofertei prezidenţiale" - opt judeţe mari plus Harghita şi Covasna - unii lideri ai Uniunii au legat cazul ministrului Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenţă. „O presiune politică pornită după refuzul privind reorganizarea" sau „dovada că s-a deschis sezonul de pescuit şi vânătoare la lideri UDMR" au fost pentru deputatul Uniunii Petru Lakatos substraturile cazului