Unul dintre cei mai decorati agenti secreti ai aliatilor din Al Doilea Razboi Mondial, Nancy Wake, a murit la Londra,la varsta de 98 de ani.
Nascuta in Noua Zeelanda si crescuta in Australia, Nancy a ajutat sute de membri ai personalului aliatilor sa scape din Franta aflata sub ocupatie, scrie BBC. Gestapo o numea "soarecele alb", pentru ca, de fiecare data, reusea sa scape.
Premierul australian, Julia Gillard, a spus ca Nancy Wake a fost "o persoana remarcabila, ale carei generozitate si tenacitate nu vor fi uitate niciodata".
"Nancy a fost o femeie cu un curaj iesit din comun. Inventiva si indrazneata, a salvat sute de vieti si a ajutat la indepartarea ocupatiei naziste in Franta", a afirmat Gillard.
Dupa ce, in calitatea de jurnalista in Europa, l-a intervievat pe Adolf Hitler, la Viena, in 1933, Nancy Wake a promis sa lupte impotriva persecutiei sale asupra evreilor. Dupa ocuparea Frantei, in 1940, Wake a devenit curier al rezistentei franceze, dupa care sabotor si spion. Din aceasta pozitie a sabotat instalatiile nemtilor si a ajutat la evacuarea a sute de persoane din Franta ocupata. La un moment dat, Nancy s-a aflat pe lista Gestapo a celor mai cautate persoane.
Dupa eliberarea Frantei, Nancy a aflat ca sotul ei, omul de afaceri Henri Fiocca, fusese torturat si ucis de Gestapo pentru ca a refuzat sa o tradeze. "Nu am decat un lucru de zis: am omorat multi germani si imi pare rau doar ca nu am omorat mai multi", spunea Nancy intr-un interviu.
Povestea lui Nancy a inspirat nuvela lui Sebastian Faulks, Charlotte Gray, si in 2001 a aparut un film cu acelasi titlu, rolul ei fiind jucat de Cate Blanchett.
Franta i-a acordat cea mai inalta distinctie, Legion D'Honneur, a primit Medalia George a Marii Britanii si Medalia pentru Libertate din partea SUA. In 1949 s-a intors in Australia,