Scenariul din filmul "Planeta maimuţelor" ar putea deveni realitate, avertizează un grup de geneticieni britanici, care spun că experimentele prea avansate asupra animalelor le-ar putea umaniza şi că acestea ar putea căpăta însuşiri specifice oamenilor, cum ar fi vorbitul, scrie The Telegraph.
Pe acest scenariu se bazează şi noul film din seria "Planeta maimuţelor", în care oamenii de ştiinţă care caută un leac pentru Alzheimer creează o maimuţă cu o inteligenţă apropiată de cea umană.
În Marea Britanie, experimentele pe cimpanzei sau alte primate mari sunt interzise, dar alte ţări, cum ar fi SUA, le permit. Iar oamenii de ştiinţă britanici pot face şi ei teste pe alte specii de maimuţă.
Până unde pot merge experimentele
Profesorul Thomas Baldwin, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi co-autor al studiului menţionat mai sus, spune că riscul umanizării maimuţelor ar trebui luat în serios.
"Teama este că, dacă începi să pui prea multe celule umane în creierul primatelor, ai putea să le transferi şi capacităţile umane. Astfel, există riscul ca acestea să înceapă să ne manipuleze. Această posibilitate este exploatată în filme, dar ar trebui să ne gândim serios la ea", spune Baldwin.
Baldwin, profesor de filosofie la Universitatea din York, le recomandă cercetătorilor să oprească experimentele pe maimuţe mici, dacă observă că acestea încep să prezinte caracteristici ale cimpanzeilor sau urangutanilor. "Dacă lucrurile se îndreaptă în această direcţie, trebuie să te opreşti", spune Baldwin.
În SUA, cercetătorii au implantat deja celule stem umane în şoareci, însă acestea au fost "înghiţite" de celulele stem ale rozătoarelor. Acest lucru nu este surprinzător, susţin specialiştii, pentru că între cele două specii sunt diferenţe foarte mari. Dar nimeni nu ştie ce s-ar putea întâmpla dacă se realizează acelaşi experiment pe primate.