In localitatea Acra din Israel a fost descoperit un oras subteran intact, din perioada medievala. Orasul este din vremea de glorie a cruciatilor, din secolul al XII-lea.
In portul fortificat Acra, din Tara Sfanta, a fost descoperit sub orasul actual, un alt oras intact si unic, din vremea cruciatilor, informeaza YNetNews.
"Este precum Pompei, orasul de pe vremea romanilor. Orasul subteran este unul dintre cele mai interesante situri arheologice din lume", a spus un arheolog israelian. In subteran, s-a gasit o strada si un rand de magazine, care au vandut figurine de lut si fiole cu apa sfintita, suveniruri pentru pelerini.
Toate acestea au fost folosite ultima data de catre locuitorii din Acra, in 1291, anul in care armata muslmana din Egipt invingea garnizoana crestina din Acra. Actualul oras, construit de catre turcii otomani in jurul anului 1750, a pastrat acest oras subteran, care a fost ascuns de secole.
In 2001, orasul Acra din Israel a devenit primul sit aflat in Patrimoniul UNESCO. Ierusalimul a atras anul trecut in jur de 2,5 milioane de turisti, pe cand Acra doar 444.000. Acra a existat timp de cel putin 4.500 de ani, dar a ajuns un oras important de-abia cand a fost cucerit de cruciati in 1104.
Un episcopm francez, Jacques de Vitry, a ajuns la Acra, dupa o calatorie pe mare, in 1216. "Cand am intrat in acest oras oribil si am constatat ca este plin de fapte dizgratioase, am ramas foarte tulburat in mintea mea", a scris el intr-o scrisoare.
Sapaturile israeliene subterane au inceput la inceputul anilor 1990 si unele portiuni ale vechiului oras pot fi vizitate. Un obiectiv este cetatea cavalerilor, cu o sala de mese, magazine si o temnita, cu ziduri din piatra. Este deschis si un pasaj subteran construit de Cavalerii Templieri, care leaga cetatea de port.
In orasul subteran,