Resursele furnizate de Erste catre BCR nu vor fi afectate de o eventuala cumparare a pachetelor de actiuni ale celor cinci SIF-uri, in conditiile in care tranzactia ar reprezenta doar 1 miliard de euro din totalul expunerii pe Romania, a spus presedintele BCR, Dominic Bruynseels.
Grupul austriac are o expunere in Romania de circa 7,5 miliarde euro, iar tranzactia de cumparare a pachetelor de actiuni detinute de SIF-uri la BCR ar reprezenta circa 13% din totalul expunerii.
“Nu cred ca schimbarea actionariatului la BCR va afecta pozitia financiara a bancii”, a spus presedintele BCR, Dominic Bruynseels.
Potrivit sefilor celor cinci SIF-uri, pot fi gasite o serie de solutii pentru a iesi din actionariatul BCR: vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri, schimbul de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata, dar SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.
“Am discutat in continuu in ultimii trei ani cu SIF-urile si am incercat sa tratam toate SIF-urile in mod echitabil. Altceva nu pot comenta”, a mentionat Bruynseels.
Potrivit sefilor celor cinci SIF-uri pot fi gasite o serie de solutii pentru a iesi din actionariatul BCR: vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri, schimbul de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata, dar SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.
"Eu vad cinci variante: listarea BCR, vanzarea pachetelor detinute de SIF-uri catre Erste sau catre un tert, conversia actiunilor BCR in actiuni Erste, sau o fuziune a BCR cu Erste", a declarat pentru Mediafax Petre Szel, presedinte CA si director general al SAI Muntenia Invest.
Szel a precizat ca fuziunea BCR-Erste nu a fost discutata la intalnirile de la Viena, dar in opinia sa ar putea reprezenta o solutie viabila.
E