În iulie în conturile beneficiarilor de fonduri structurale au intrat în total 75 de milioane de euro, jumătate faţă de media lunară din primele şase luni ale acestui an. Cum crede Cătălin Vătafu, şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), că va aduce în economie 3 mld. euro până la sfârşitul anului?
Funcţionarii responsabili de fondurile europene procesează mai lent cererile de rambursare pentru că sunt ocupaţi cu reverificarea contractelor cu probleme, motivează Cătălin Vătafu plăţile modeste din iulie.
"În acest moment, contextul nefavorabil generat de rapoartele de audit ale Comisiei Europene a determinat o suplimentare consistentă a sarcinilor autorităţilor de management şi de aceea probabil au procesat mai încet o parte din cererile de rambursare transmise de beneficiari", afirmă Vătafu.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului în a doua parte a lunii trecute să nu mai trimită la Bruxelles facturi spre decontare, justificând că există suspiciuni privind nereguli în cadrul proiectelor pe fonduri structurale. Preşedintele Băsescu a subliniat că dacă auditul financiar al Comisiei Europene descoperă nereguli în derularea acestor proiecte, România ar putea pierde bani europeni.
Cu toate că Vătafu pune plăţile mici din iulie pe seama acestei decizii, în acelaşi timp afirmă că la nivelul beneficiarilor nu ar trebui să se resimtă nicio turbulenţă. În plus, el mai spune că autorităţile vor reuşi să suplinească lipsa banilor, apărută odată cu suspendarea trimiterii cererilor de rambursare către Bruxelles printr-un fond de 600 de milioane de euro.
"Este vorba despre o alocare temporară de fonduri, autorităţile de management vor avea la dispoziţie aceşti bani din care vor putea face plăţi către beneficiari în perioada imediat următoare până la reluarea procesului de rambursare. Banii vin din Buget, statul ies