Un tribunal turc a ordonat arestarea a şapte generali şi amirali turci, acuzaţi că au încercat să submineze guvernul condus de partidul rezultat dintr-o mişcare islamistă, relatează BBC News, citat de NewsIn.
Cei şapte erau cercetaţi pentru presupusa lor implicare în înfiinţarea unor site-uri antiguvernamentale, în 2009.
Generalul Nusret Tasdeler, şeful comandamentului pentru educaţie al armatei, şi generalul Ismail Pekin, şeful serviciilor de informaţii al armatei, se numără printre ei.
Este de aşteptat ca ofiţerii să se predea autorităţilor în următoarele zile.
Alţi câţiva zeci de ofiţeri cu rang înalt sunt, la rândul lor, în detenţie în cadrul unei anchete separate referitoare la o presupusă pregătire a unei lovituri de stat militare.
În urmă cu zece zile, patru dintre comandanţii de bază ai armatei turce, inclusiv şeful Statului Major, generalul Isik Kosaner, au demisionat în semn de protest faţă de închiderea acestor ofiţeri.
Presupusa conspiraţie ar fi fost pusă la cale în 2003 la baza Armatei Întâi de la Istanbul, la scurt timp după ce a venit la putere Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK), ce are o sorginte islamistă. Militarii ar fi plănuit să arunce în aer moschei şi să provoace tensiuni cu Grecia, care să ducă la haos politic şi să justifice astfel o preluare a puterii de către armată. Ofiţerii spun însă că acestea nu erau decât planuri contingente bazate pe scenariile unor tulburări sociale.
Armata turcă se consideră garantul statului laic turc. Din 1960, ea a răsturnat sau a forţat să demisioneze patru guverne, ultima dată în 1997.
În mesajul său de rămas bun, generalul Kosaner a declarat că nu mai poate privi cu indiferenţă cum camarazii săi zac în închisoare, victime ale unor cazuri "nedrepte" şi prost instrumentate de către procurori.
Autorităţile spun că, dimpotrivă, aceste anchete întăresc democraţ