Economia mondială se află în pragul unei noi crize de proporţii: bursele europene, americane, asiatice s-au prăbuşit cu până la 5%. Agenţiile de rating se pregătesc să retrogradeze mai multe state. Tot mai mulţi economişti de renume vorbesc despre pericolul unei „crize în W“ (în două etape), însemnând revenirea recesiunii.
Şocul scăderii ratingului SUA a cutremurat ieri pieţele financiare. Primele au reacţionat bursele asiatice, care au deschis în scădere cu până la 5% (4% scădere pe Bursa din Shangai). Investitorii sunt extrem de îngrijoraţi pentru că oamenii îşi investesc banii pe alte pieţe, reorientându-se de la dolar şi euro spre yeni japonezi şi aur. Din acest motiv, uncia de aur a atins un nou record în cursul tranzacţiilor bursiere din Hong Kong, trecând de 1.700 de dolari.
Scăderi mari pe bursele europene
Obligaţiunile emise de Trezoreria SUA au pierdut şi ele circa 1% din valoare. Marile pieţe europene au deschis ieri-dimineaţă în scădere. Au recuperat apoi o parte din scăderi, după care au căzut din nou, cu 4%. Revenirea de scurtă durată s-a datorat intervenţiei Băncii Centrale Europene (BCE) pe piaţa obligaţiunilor italiene şi spaniole. Pierderea a fost antrenată de ceea ce s-a întâmplat, câteva ore mai târziu, pe Wall Street. Bursa din SUA a deschis cu o scădere de 3,4%, iar indicele Dow Jones a pierdut 2,67%. Scăderea bursei din SUA a antrenat şi o depreciere a euro faţă de dolarul american cu 0,7% (un euro ajungând echivalentul a 1,4148 dolari).
BCE intervine, dar nu calmează
Intervenţia BCE pare astfel să fi avut un efect temporar. BCE s-a concentrat ieri pe cumpărarea de obligaţiuni de stat italiene şi spaniole cu maturitate de cinci ani. Ca urmare a acestei măsuri negociate ore-n şir duminică de guvernatorii băncilor centrale din zona euro, dobânzile bondurilor din cele două state vizate au scăzut î