Operaţiunile de expulzare a clandestinilor au devenit mai "eficiente" pe fondul unei noi legi privind imigraţia ilegală. Ministrul de Interne, Claude Guéant, a anunţat că de la începutul anului au fost repatriaţi 17500 de imigranţi clandestini.
Noua lege a fost promulgată pe data de 16 iunie şi conţine, printre altele, o prevedere administrativă importantă. Clandestinii pot fi menţinuţi în arest preventiv pentru o durată mai lungă decât prevedea precedenta lege, altfel spus, această durată a trecut de la 32 la 45 de zile.
Ceea ce le permite autorităţilor franceze să obţină mai uşor documentele necesare repatrierii, sau mai bine spus acceptul ţărilor din care provin clandestinii pentru trimiterea lor acasă.
În materie de formule de curtoazie, limba franceză are resurse nelimitate. În limbajul oficial nu se utilizează nici verbul “a expulza” şi nici “a repatria”. Documentele preferă expresia “réconduire à la frontière”, ceea ce sună mai edulcorat şi evocă imaginea unui musafir pe care îl conduci la uşă după ce te-a vizitat.
În declaraţiile făcute astăzi pentru Agenţia France Presse, ministrul de Interne francez a mai precizat că până la sfârşitul anului, numărul de clandestini astfel “reconduşi la frontieră” ar putea ajunge la 30000, ceea ce ar însemna, mai spune el, “cel mai bun rezultat din punct de vedere istoric la acest capitol”. Campania lui Nicolas Sarkozy şi repatrierile
Într-un moment când Nicolas Sarkozy se află angajat practic în campania pentru obţinerea unui nou mandat în fruntea statului, politica sa fermă în materie de imigraţie ilegală s-ar putea să-i aducă numeroase voturi, dintre care unele din zona extremei drepte.
Expulzările sunt justificate în numele unei viziuni pe care Nicolas Sarkozy şi echipa sa o au despre Franţa de mâine. “Nu dorim o Franţă a comunitarismului, nu dorim ca Franţa să fie o juxtapunere