Europenii încep să fie mai optimişti în ceea ce priveşte perspectivele economice, se arată în cel mai recent Eurobarometru. Potrivit studiului, aproape jumătate dintre cei intervievaţi consideră că impactul crizei asupra pieţei forţei de muncă a atins deja nivelul maxim. Cea mai bună soluţie pentru piaţa muncii, cred cetăţenii, este găsirea anumitor măsuri coordonate la nivelul Uniunii Europene, de cooperare, care ar putea debloca acest sector.
Potrivit eurobarometrului, 43 la sută dintre europeni consideră că şomajul în statele comunitare şi-a atins punctul culminant. Cu alte cuvinte, mai rău de atât nu poate să fie. E drept că percepţia este diferită de la o ţară la alta, chiar dacă tendinţa per ansamblul Uniunii este optimistă.
Aşa se face că în statele lovite de criză, oamenii sunt mai pesimişti. Două exemple: Portugalia, unde 80 la sută din populaţie se aşteaptă la vremuri mai grele şi Grecia, unde 78 de procente consideră că vârful crizei nu a fost atins încă. Cei mai optimişti europeni îi găsim în Danemarca, Estonia şi Austria. În aceste trei state, peste 60 la sută dintre cei intervievaţi sunt de părere că greul a trecut. Soluţiile cetăţenilor şi încrederea
Cetăţenii comunitari cer cu insistenţă adoptarea de măsuri la nivelul Uniunii şi consolidarea cooperării europene, considerând că doar în acest fel se poate depăşi criza şi pot fi evitate problemele pe viitor. Aproape 8 din 10 europeni consideră că o mai bună coordonare între statele membre în ceea ce priveşte politica economică ar fi utilă în găsirea unor soluţii privind situaţia economică.
Totodată, 78% dintre cei intervievaţi doresc ca "Uniunea să supravegheze mai atent folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor şi a instituţiilor financiare". Acelaşi procent se declară în favoarea "unei supravegheri mai atente de către UE a activităţilor desfăşurate de marile grupu