Zilele caniculare, din ce în ce mai multe în ultimii ani, ne dau peste cap organismul. Poluarea şi schimbarea circulaţiei maselor de aer ne obligă să ne obişnuim cu arşiţa. Locuitorii de la oraş resimt cel mai greu aerul fierbinte din zilele de vară. Stilul de viaţă modern şi temperaturile din ce în ce mai ridicate ne fac să suportăm foarte greu canicula.
Verile foarte calde cu care ne-am confruntat în ultimii ani nu vor dispărea foarte curând, susţin cercetătorii de la marile universităţi din întreaga lume. Efectul de seră şi schimbările climatice au dus la apariţia unor temperaturi din ce în ce mai mari, iar lucrurile nu sunt pe cale să se schimbe. Cel puţin în următorii 60 de ani, arată o analiză a oamenilor de ştiinţă de la Stanford University (SUA).
„Potrivit estimărilor noastre, zone întinse de pe glob sunt pe cale să se încălzească atât de rapid încât, până la jumătatea acestui secol, chiar şi cea mai răcoroasă vară va fi mai fierbinte decât cea mai caldă din ultimii 50 de ani", spune coordonatorul studiului, profesorul Noah Diffenbaugh.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat aproximativ 50 de modele climatice din secolul XX şi XXI şi au studiat datele privind temperaturile înregistrate în ultimii ani. Dacă în următorii 70 de ani Europa din zona mediteraneeană va fi direct afectată de valuri din ce în ce mai mari de căldură, nici România nu va scăpa de veri calde. Temperaturile caniculare înregistrate în ultimii ani nu mai sunt o raritate.
De unde vine canicula
„Şi la noi în ţară se constată deja o tendinţa de creştere a temperaturii medii, dar şi a pragurilor temperaturilor extreme, cu valori mai ridicate vara şi iarna, comparativ cu anotimpurile de tranziţie", spune climatologul Roxana Bojariu de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). „Această tendinţă, evidenţiată şi în creşter