Banca Naţională a României a anunţat luni revizuirea în scădere a ţintei de inflaţie pentru 2011, de la 5,1% la 4,6%. O întărire a leului este posibilă în perioada următoare, fapt ce generează o micşorare a presiunilor inflaţioniste. În acelaşi timp, ne bucurăm de un an agricol bogat, care ne permite o inflaţie mai mică... Cum s-a ajuns la o ţintă mai mică? Va reuşi Banca Centrală să nu o rateze, aşa cum s-a întâmplat până acum? A răspuns la RFI analistul financiar Dragoş Cabat.
BNR a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru anul 2011, a anunţat luni guvernatorul Mugur Isărescu. „Economia este aşezată pe o direcţie bună, datele privind inflaţia arată bine şi sperăm ca în această vară îmbunătăţirile să fie substanţiale”, a spus guvernatorul. El a precizat că există vulnerabilităţi, dar că ele sunt legate de mediul extern.
De ce o ţintă mai mică?
În primul rând, cererea de consum rămâne mică, aşa cum a explicat luni guvernatorul BNR. Pe de altă parte, „reprezentanţii BNR au fost foarte îngrijoraţi de cât de puternic va fi impactul preţurilor administrate în lunile iulie-august pentru evoluţia inflaţiei. Se pare că acest impact a fost unul mai mic decât se aştepta”. În aceste condiţii, se aşteaptă ca şi pentru perioada următoare el să se diminueze. Cel mai probabil, acesta este motivul care a determinat o revizuire în jos a ţintei de inflaţie, spune Dragoş Cabat.
„Poate că guvernatorul se aşteaptă pentru perioada următoare şi la o întărire a leului, care de asemenea ar conduce la o micşorare a presiunilor inflaţioniste”, estimează analistul.
Semne bune are creşterea producţiei agricole
„Pentru inflaţie, evoluţia agriculturii este foarte importantă. Vedem că, într-adevăr, avem un an bogat şi există o mare presiune pe scăderea preţurilor la produsele agricole, în special la legume şi fructe. Cu siguranţă, aceasta va aduce