La aproape un an după ce o instanţă de judecată a anulat actul de asociere dintre Primărie şi firma Iulius Group, un raport al Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării confirmă faptul că lucrările la controversatul proiect imobiliar nu au acoperire legală.
Oficialii au somat prefectul de Iaşi să atace în instanţă actele. Decizia vine după ce două complete de judecată au decis definitiv şi irevocabil că actele de la baza Palasului sunt ilegale.
Corpul de control al ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi al Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti a verificat, la începutul lunii iulie, legalitatea unor autorizaţii de construire a imobilelor din cadrul complexului Palas, eliberate de Primărie pe 6 mai.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru mai multe poze de la Palas
Prin aceste acte, edilii au reavizat autorizaţiile de construire pe care judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis să le anuleze definitiv şi irevocabil, la doar 20 de zile distanţă. Imobilele „demolate“ de judecători se află în perimetrul de protecţie a monumentelor istorice, Palatul Culturii şi situl arheologic Curtea Domnească. Este vorba despre cinci construcţii care au fost autorizate ca spaţii comerciale.
Inspectorii au constatat că reautorizarea lucrărilor a fost ilegală şi, în consecinţă, l-au somat pe prefect să atace noile acte în instanţă. Aceştia au concluzionat că „Inspectoratul Judeţean de Construcţii Iaşi nu a putut dispune oprirea lucrărilor la aceste obiective în urma deciziei Curţii de Apel Iaşi, întrucât au fost reautorizate în lipsa unei dispoziţii legale exprese“. La o lună de la încheierea procesului verbal de control din 6 iulie, autorităţile ridică din umeri, pe motiv că nu au primit încă actul oficial pentru a lua măsuri în consecinţă.
Vezi şi:
Iaşi: Scandal la azilul de lângă Palas. Bătrâ