Delta Dunării se va transforma într-un adevărat laborator de produse ecologice. Noua lege a rezervaţiei Delta Dunării a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Documentul interzice între altele folosirea îngrăşămintelor chimice, după cum explică la RFI directorul executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu.
După intrarea în vigoare a noii legi a rezervaţiei Delta Dunării, în acea zonă va fi interzisă agricultura pe bază de îngrăşăminte chimice, spune Dan Bărbulescu.
"Actualele modificări conţin prevederi exprese cu privire la felul în care se va face agicultură în rezervaţie. De exemplu, sunt interzise substanţele chimice, fertilizatori, îngrăşămintele chimice. Tehnologiile care se vor folosi pentru agricultură în cadrul rezervaţiei vor trebui să fie ecologic admise. Deci de acum înainte, în rezervaţie, trebuie să se facă agricultură ecologică! Chiar dacă produsul finit, chiar dacă porumbul nu va fi certificat din punct de vedere ecologic, pentru că nu poate fi certificat, felul în care a fost crescut trebuie să fie ecologic. Dacă acest lucru nu a fost respectat, terenul trebuie să intre în proces de reconstrucţie ecologică", explică directorul executiv al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu.
"Atenţie: aşa trebuia să fie şi până acum, numai că legea veche era ambiguă, nu existau instrumente de intervenţie la acest nivel. Adică există un articol în vechea lege, care spune că da, tehnologiile folosite în agricultură trebuie să fie ecologic admise. Şi atât! Rezervaţia biosferei putea să spună "dom'le, sunt ecologic admise, că am dat eu autorizaţie". Nu mai stătea nimeni să verifice ce se întâmplă acolo. Dar eu având la bază noile modificări, pot să sesizez Garda de Mediu şi mă aştept ca o eventuală intervenţie să aibă şi o finalitate, respectiv transformarea acelor terenuri din terenuri care produc, în tere