În ultimii 20 de ani, la Galaţi s-au construit 100 de biserici şi au fost desfiinţat 276 de şcoli. Scăderea continuă a numărului de şcolari şi îmbătrânirea masivă a populaţiei judeţului a dus la închiderea şcolilor şi explozia construcţiei de lăcaşuri de cult.
Marginalizate cu încrâncenare pe timpul comuniştilor, instituţiile religioase au cunoscut în ultimii 20 de ani o expansiune fantastică în judeţul Galaţi.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţeane pentru Cultură ne-au declarat că, între 1990 şi 2004, în judeţul Galaţi s-au construit 85 de lăcaşuri noi de cult, dintre care 37 în oraşe. Dintre acestea, 53 sunt ortodoxe, 13 penticostale, 10 adeventiste, cinci de rit vechi, două baptiste şi câte una din Oastea Domnului şi romano-catolic.
100 de biserici noi
Din 2004, şirul statisticii s-a rupt pentru că la ridicarea unei biserici noi nu mai este nevoie de acordul Direcţiei. Se ştie doar că s-a început un lăcaş romano-catolic, prin 2006, la marginea Cartierului Dunărea şi în 2007 o biserică pentru Martorii lui Iehova, pe strada Eroilor.
Cu una, cu alta, Galaţiul are aproape 100 de lăcaşuri de cult noi, multe dintre ele ridicate şi cu finanţări publice generoase. Potrivit bugetului CL, în ultimii trei ani, bisericile au primit de la bugetul local al municipiului Galaţi peste 5 milioane de lei noi.
Pe de altă parte nu putem să nu observăm cum, în tot acest timp, au fost închise sute de şcoli în judeţ. În 1989, funcţionau la nivelul judeţului 526 de unităţi şcolare - grădiniţe, şcoli primare sau gimnaziale, licee. La sfârşitul lui 2011, vor rămâne în judeţ doar puţin peste 250 de şcoli.
Potrivit Inspectoratului Şcolar, din 2002 (de atunci se ţine o evidenţă mai strictă a evoluţiei şcolilor) au fost închise 86 de şcoli. Anul acesta rămânem chiar şi fără un liceu - „Traian", care nu mai întrunea condiţiile finanţării „per-capita".
Da