Desfăşurarea evenimentelor care, în ultima perioadă, au luat o întorsătură tragică la Damasc, dar şi în alte zone şi oraşe din Siria, provoacă reacţii de condamnare pe plan internaţional.
Un exemplu în acest sens l-a dat regele Abdullah al Arabiei Saudite, care a cerut oficial Siriei să pună capăt vărsării de sânge, retrăgându-şi totodată ambasadorul de la Damasc. Este unul dintre rarele cazuri când unul dintre cei mai puternici lideri din lumea arabă intervine împotriva altuia.
Totodată, este cea mai categorică atitudine critică pe care gigantul petrolier saudit (o monarhie ce blamează de obicei opoziţia politică) o adoptă faţă un stat arab de când valul de proteste s-a extins în Orientul Mijlociu, răsturnând regimurile autocrate din Tunisia şi Egipt. „Ceea ce s-a întâmplat în Siria nu este acceptabil în Arabia Saudită", a spus regele Abdullah într-o declaraţie citită ieri la postul de televiziune Al Arabiya. Evenimentele din Siria „nu au nimic de-a face cu religia, cu valorile sau cu etica", a mai spus suveranul saudit. Liga Arabă, de asemenea, într-o luare de poziţie fără precedent, a cerut autorităţilor siriene să pună capăt actelor de violenţă îndreptate împotriva civililor.
Iar Kuwaitul şi-a rechemat ambasadorul de la Damasc, în semn de protest faţă de reprimarea manifestaţiilor ostile regimului sirian, a anunţat ministrul de Externe kuwaitian, Sheikh Mohammed al-Sabah.
Mesaje pentru al-Assad
La rândul său, ministrul iordanian de Externe, Nasser Judeh, le-a recomandat insistent autorităţilor de la Damasc să concretizeze reformele promise şi să se reîntoarcă la dialog.
Un mesaj vehement este aşteptat şi din partea Turciei, al cărei ministru de Externe, Ahmet Davutoglu, este aşteptat astăzi în capitala siriană. Între timp, a fost reluată ofensiva militară a trupelor guvernamentale siriene împotriva oraşului Dayr az Zor (în