O "scrisoare secretă" trimisă de BCE lui Silvio Berlusconi, prin care îşi dictează condiţiile, în schimbul susţinerii datoriei italiene, provoca o polemică în Italia, opoziţia acuzându-l pe "Il Cavaliere" că a plasat ţara sub "tutela" puterilor străine, relatează Mediafax.
Scrisoarea, dezvăluită luni de Corriere della Sera, prezintă o listă de măsuri (liberalizarea, privatizarea societăţilor municipale care gestionează gunoaie, transport sau distribuţie de electricitate şi reforma pieţei muncii) pe care Guvernul trebuie să le adopte "cât mai repede" posibil, în schimbul susţinerii de către Banca Centrală Europeană (BCE) a datoriei italiene.
Potrivit cotidianului, scrisoarea, semnată de guvernatorul Jean-Claude Trichet şi succesorul său desemnat, Mario Draghi, îi sugerează lui Berlusconi inclusiv instrumentele legislative pe care să le utilizeze, şi anume decrete guvernamentale, mai degrabă decât proiecte de lege, al căror vot, în Parlament, este mai lung.
Opoziţia de stânga a cerut Guvernului clarificări.
"Ce ne cer cu adevărat BCE şi instituţiile internaţionale? Un Guvern neputincios, total discreditat şi, de-acum, sub tutelă, trebuie să spună cel puţin care este situaţia reală", a declarat, pentru presă, liderul Partidului Democrat (PD, de stânga), Pierluigi Bersani.
Fostul comisar european Mario Monti, personalitate apreciată în egală măsură de stânga şi dreapta, a deschis seria criticilor, duminică, apreciind, într-un editorial, publicat în Corriere della Sera, că Italia este condusă de un "podestat străin".
În opinia acestui economist, Italia şi-a pierdut "demnitatea", clasa sa politică este "decăzută", "timpul pierdut" cu subestimarea problemelor se traduce printr-un program de austeritate sever, iar creşterea va fi "penalizată", pentru că "hotărârile impuse de pieţe şi Europa vor face ca stabilitatea să prevaleze asupra creşt