Traian Băsescu bravează când ameninţă USL că nu va numi premierul propus de această alianţă, chiar dacă va depăşi 50% la viitoarele alegeri.
Preşedintele va putea repeta mişcarea din 2004, când a reuşit să spargă alianţa PSD cu PC, doar dacă USL nu va lua mai mult de jumătate din voturile exprimate. Chiar şi cu un scor de 45%, PSD şi PNL îşi pot asigura majoritatea parlamentară, după atribuirea mandatelor de senatori şi deputaţi. Într-o astfel de situaţie, preşedintelui îi va fi greu să-şi impună premierul şi să forţeze astfel spargerea USL şi crearea unei coaliţii de guvernare, care să includă PDL. Având o cotă de încredere foarte mică, o eventuală tentativă a lui Traian Băsescu de a deturna rezultatul alegerilor va semăna cu penibilul refuz a lui Radu Vasile de a pleca din fruntea unui guvern în care risca să rămână singur- cuc, pentru că miniştrii demisionau pe bandă rulantă. În 2004, preşedintele a reuşit să aducă Alianţa D.A. la guvernare pentru că era legitimat politic de victoria împotriva lui Adrian Năstase. Avea în spate mai mult de jumătate din voturile românilor. Astăzi, nu mai are suficient sprijin popular pentru a fi jucător în formarea viitorului guvern. Politician cu instincte fine, preşedintele va evita, cu siguranţă, o decizie sinucigaşă din punct de vedere politic. Ar însemna să ofere USL pretexte solide pentru a-l suspenda. Dacă scorul PSDPNL va depăşi 50%, intrarea într-un referendum de demitere a preşedintelui, imediat după alegeri, ar fi un gest foarte riscant.
Pentru ca Traian Băsescu să aibă un cuvânt de spus în desemnarea viitorului premier, USL va trebui să nu obţină majoritatea mandatelor de parlamentari. Cum PDL nu va fi capabil să ducă PSD-PNL la un scor de circa 40%, proiectul "Albă ca Zăpada" este foarte important pentru democrat- liberali. Un rol esenţial în învierea Albei ca Zăpada o au câţiva "pitici", care pr