Unii spun că este adevăratul premier al României pentru că adoptăm măsuri numai după ce le discutăm cu el. Este vorba despre Jeffrey Franks, șeful misiunii FMI în România, un om despre care românii cred că le-a decis soarta în criză. Capital dezvăluie și cealaltă față a expertului în macroeconomie cu pantofii găuriți în talpă.
Capital: În anul care vine veți împlini 20 de ani de când lucrați la FMI. Când și în ce state ați avut cele mai mari probleme?
Jeffrey Franks: Cred că toate țările prezintă dificultăți în diferite perioade de timp. În mod sigur și în statele în care am lucrat și care au avut crize economice foarte adânci. Una dintre ele este România, unde am început să lucrez în 2009. Zece ani mai devreme, în 1999, am fost în Ecuador, în America de Sud, care se afla aproape de incapacitate de plată din cauza datoriilor externe și era într-o criză economică foarte severă. A fost o situație foarte provocatoare, de asemenea.
Capital: Mulți oameni cred că Jeffrey Franks este adevăratul prim-ministru al României, pentru că toate măsurile guvernamentale au fost luate numai după discuțiile cu echipa FMI. Cum priviți acest lucru?
J.F.: Cred că este total lipsit de adevăr. Este o mare exagerare. Noi suntem consilieri. Am venit și am dat Guvernului cele mai bune sfaturi. În momentul de față, suntem în cele mai bune relații cu el. În cele mai multe dintre cazuri, măsurile adoptate și cuprinse în scrisorile de intenție au venit în urma inițiativei Guvernului de a rezolva problemele. Am încercat să-l ajutăm oferindu-i parametrii în care trebuie să se ducă deficitul bugetar, iar Guvernul a hotărât ce anume trebuie să facă pentru a ajunge acolo și cum anume trebuie să-și ajusteze politicile la realitatea românească. Nu este adevărat că a fost o abordare unilaterală și că noi suntem cei care au hotărât direcțiile economice. Totul a fost