Găsirea unei finanţări pentru gaura de 4 mld. lei (aproape 1 mld. euro) din bugetul Sănătăţii, finalizarea informatizării (cu o primă etapă introducerea cardului de asigurări de sănătate), creşterea calităţii actului medical, introducerea coplăţii, retenţia medicilor în ţară sunt câteva dintre problemele la care noul ministru al sănătăţii va trebui să găsească rezolvare.
Odată cu demisia de săptămâna trecută a lui Cseke Attila, care pentru timp de un an şi jumătate a avut pe mână frâiele Ministerului Sănătăţii, a rămas în aer şi găsirea unei soluţii pentru fondurile insuficiente din sistem. Problema banilor a fost cea care l-a determinat pe Cseke să renunţe la fotoliul de ministru, după ce la rectificarea bugetară a primit doar 80 mil. euro, deşi solicitase 1 mld. euro.
Un posibil înlocuitor: Derzsi Akos
În week-end, la conducerea ministerului a fost vehiculat numele deputatului Derzsi Akos ca un posibil succesor al lui Cseke Attila, dar care spune, citat de Mediafax, că nu a primit încă o propunere oficială, iar dacă se va întâmpla acest lucru, va fi tentat să refuze.
"Dacă voi fi propus în mod oficial, mult mai probabil este să refuz decât să accept nominalizarea. Motivul meu constă în condiţiile precare, adică finanţarea sănătăţii, care este mult sub necesar", a declarat Derzsi Akos pentru Mediafax.
Inginerul Derzsi Akos, 49 de ani, a fost în intervalul 2007-2008, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, iar în trecut a fost inspector în cadrul ITM Bihor.
Separat de găsirea banilor pentru finanţarea sistemului anul acesta, noul ministru al sănătăţii va trebui să continue şi alte proiecte începute deja, aşa cum este introducerea cardului de sănătate.
Cardul reprezintă actul de identitate al pacientului în relaţia cu medicul, care atestă calitatea de asigurat şi fără de care