Fost ofiţer judiciar la DNA Oradea şi şef al Poliţiei Bihor, primul care n-a fost miliţian înainte de 1989, orădeanul Liviu Popa conduce Poliţia Română într-o perioadă în care, spune el, instituţia trebuie reformată din temelii.
Pentru aceasta, vizează schimbarea Statutului Poliţistului, astfel încât agenţii şi ofiţerii să nu mai fie aduşi din afara sistemului, să se specializeze din şcoală, să nu mai fie transferaţi dintr-un serviciu în altul cum bate vântul, cei care încalcă legile să poată fi concediaţi mai uşor, iar şefii judeţeni să fie numiţi prin concurs, pe mandate de 4-5 ani, astfel încât să fie "inamovibili" la influenţele politice.
Un nou Statut al Poliţistului
- Aţi fost de acord cu concedierea a 10.000 de cadre din Ministerul de Interne, arătând că mulţi sunt cercetaţi pentru abateri şi destui sunt nişte "nenorociţi şi beţivi". Dacă e aşa, de ce n-au fost daţi afară înainte, disciplinar, nu acum, pe motive financiare?
- Nu am putut din cauza Statutului Poliţistului, care datează din 2002, când s-a produs demilitarizarea Poliţiei, fără a fi fost actualizat niciodată. Acum lucrăm la actualizarea lui, pentru ca dincolo de dotarea şi de protecţia pe care i-o dăm, să-i fixăm poliţistului şi obligaţii mai precise, astfel ca atunci când le încalcă să poată fi scos mai uşor din profesie.
- Ce modificări ţintiţi?
- Foarte multe. În primul rând, recrutarea poliţiştilor se va putea face numai prin şcoală, cu excepţia specialiştilor pe care îi pregătim la alte structuri, ca de pildă la MApN ori SRI. De asemenea, pe viitor vom vorbi de o pregătire continuă, dar şi despre o testare continuă, căci de două ori pe an poliţistul va fi testat profesional. Vom specializa poliţiştii încă din şcoală, pentru că acum există o prea mare dinamică de personal între structuri...
- Adică se detaşează cu uşurinţă cadre între servicii total di