În urmă cu 10 ani, în timpul unor cercetări pe fundul Pacificului, biologul marin Roger Hanlon a urmărit şi a filmat timp de mai bine de o oră o caracatiţă. Cefalopodul a reuşit să-l sperie pe biolog, camuflându-se extrem de bine şi apărându-i brusc în faţa ochilor. Portalul liveleak.com a postat filmuleţul cu spectaculoasa transformare a caracatiţei, în care sunt explicate mai multe detalii legate de acest comportament al cefalopodelor. "Trebuie să recunosc că am ţipat", a spus biologul.
În timp ce urmărea caracatiţa pe fundul Pacificului, în preajma Insulelor Caraibe, biologul american a pierdut animalul din vedere şi a început să înoate fără o ţintă anume, în speranţa de a-l vedea din nou. La un moment dat, lângă nişte alge marine, caracatiţa a renunţat la camuflaj şi şi-a schimbat culoarea într-o nuanţă puternică de alb, semn că se simte în pericol.
Hanlon a decis să afle cât mai multe despre tehnica camuflajului şi modul în care cefalopodele se folosesc de ea. În timpul studiului său, biologul a observat pigmenţii din pielea unui calamar.
Aşa arată cromatoforii, celulele care conţin pigmenţi.
Americanul explică cum cefalopodele îşi pot modifica atât culoarea pielii, cât şi textura acesteia şi par a se transforma cu totul în altceva. Aceste animale marine se folosesc de cromatofori, celule care conţin pigmenţi, şi reflectori pentru a se deghiza pe fundul oceanelor. Camuflajul reprezintă pentru cefalopode principala metodă de apărare împotriva prădătorilor.
În urmă cu 10 ani, în timpul unor cercetări pe fundul Pacificului, biologul marin Roger Hanlon a urmărit şi a filmat timp de mai bine de o oră o caracatiţă. Cefalopodul a reuşit să-l sperie pe biolog, camuflându-se extrem de bine şi apărându-i brusc în faţa ochilor. Portalul liveleak.com a postat filmuleţul cu spectaculoasa transformare a caracatiţei, în care sunt explicate m