Ultimele zile au adus foarte multe declaratii pe subiectul listarii BCR la bursa. Reprezentantii celor cinci societati de investitii financiare (SIF) vor listarea cat mai repede posibil, in vreme ce seful Erste Bank, Andreas Treichl, considera „ca este o prostie si voi fi foarte nefericit”.Cele doua tabere s-au intalnit la Viena pentru negocieri, iar voci din piata vorbesc deja de incheierea unui acord. Ce se ascunde in spatele lui?
Pentru sefii Erste Bank este foarte simplu, obiectivul lor este sa evite listarea BCR pentru a nu afecta valoarea titlurilor Erste Bank. O eventuala listare ar putea duce la tranzactionarea actiunilor BCR la valori mult mai mici decat pretul achitat de austrieci statului roman la privatizarea BCR.
O alta problema o constituie aparitia unor noi actionari care vor dori sa primeasca dividende, si nu ca profitul sa fie pastrat de catre banca.
In contractul de privatizare se specifica o perioada de trei ani in care vor fi listate actiunile celei mai mari banci din Romania. Erste Bank a obtinut in 2009 de la SIF-uri o noua amanare de doi ani pentru listarea celei mai mari banci romanesti dupa active.
Pentru SIF-uri, pachetul de 30% din actiunile BCR a reprezentat o adevarata „gasca cu oua de aur”, care le aducea beneficii foarte mari. Sefii de la SIF-uri s-au obisnuit sa incaseze in fiecare an dividendele de la BCR si sa nu faca nimic in ceea ce priveste listarea pe bursa, acceptand amanarea inceperii tranzactionarii.
Insa de doi ani de zile BCR nu mai acorda dividende, actionarii austrieci preferand sa pastreze profitul pentru a majora capitalizarea bancii. Dar criza financiara a depreciat valoarea bancii, care a scazut mult fata de anul privatizarii.
Pentru SIF-uri, neacordarea de dividende de catre BCR le-a cauzat numai prejudicii, avand in portofoliu niste actiuni importante care nu le