Statul nipon ar putea fi noua victimă a instituţiilor de evaluare financiară, deşi exporturile ţării şi-au temperat declinul pentru prima dată de la cutremurul din martie. Japonia face parte din grupul ţărilor care nu-şi mai pot stimula creşterea economică fără noi datorii, consideră analiştii.
Datoria publică uriaşă şi dezordinea de pe scena politică sunt doar câteva dintre argumentele pentru care Japonia a ajuns în atenţia agenţiilor de rating, notează jurnaliştii de la Reuters, după consultarea mai multor analişti. Aceştia estimează că a treia mare economie a lumii va fi următoarea ţintă pentru reducerea calificativului de credit, după decizia istorică de vineri a Standard & Poor's (S&P), care a redus ratingul Statelor Unite.
Probleme în toată Asia
Agenţiile de rating se concentrează pe capacitatea politicienilor de a face faţă unei noi crize financiare declanşate de turbulenţele de pe pieţele europene sau unei recesiuni globale prelungite, în contextul subţierii semnificative a resurselor fiscale faţă de momentul 2008. Într-un astfel de scenariu, cel mai mult de pierdut ar avea guvernele din ţări precum Japonia, care nu mai dispun de modalităţi de a-şi apăra pieţele sau de a-şi stimula economiile fără a se angaja la noi datorii.
S&P a arătat, de altfel, într-un comunicat transmis ieri, că implicaţiile de rating pentru ţările asiatice vor fi mai grave în cazul unei noi crize financiare sau recesiuni decât în urmă cu trei ani. „Capacităţile fiscale ale Japoniei, Indiei, Malaysiei, Taiwanului şi Noii Zeelande s-au redus faţă de nivelurile de dinainte de 2008", susţin specialiştii de la S&P.
Cu o datorie guvernamentală brută de 200% din PIB la o economie de 5.000 de miliarde de dolari, Japonia este monitorizată atent de toate agenţiile de rating, chiar dacă cea mai mare parte a datoriei este finanţată pe plan intern.