România nu poate scăpa neatinsă de reinflamarea tensiunilor de pe pieţele internaţionale pentru că se află în poziţia de receptor, nu de generator de evenimente, şi trebuie să-şi consolideze cât poate de mult poziţia în interior, spune Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR - cea mai mare bancă de pe piaţă.
"Trebuie construită o poziţie cât mai solidă în interior pentru a rezista influenţelor externe: trebuie menţinută o capitalizare cât mai bună a sistemului bancar şi o lichiditate cât mai bună, trebuie urmat mai departe acordul cu FMI şi continuată consolidarea fiscală. Sunt încrezător că s-a făcut tot ce s-a putut la aceste capitole până acum, însă s-ar putea să fie nevoie de mai mult", afirmă bancherul cu referire la noul val de teamă care a lovit pieţele financiare la sfârşitul săptămânii trecute. În acelaşi timp, el spune că trebuie restructurate cât mai repede companiile publice.
Bruynseels consideră că România a fost bine condusă până acum din punct de vedere economic, însă există riscul să fie din nou afectată de turbulenţele externe.
El crede că pieţele financiare vor continua să fie marcate de volatilitate, dar natura evenimentelor s-a schimbat: la început a fost o criză bancară, care a evoluat într-o criză economică, iar acum se transformă într-o criză politică.
"Pieţele se uită acum foarte atent la acţiunile politicienilor şi vor să vadă dacă aceştia chiar pot să restructureze economiile aşa cum au promis. Dacă nu sunt convinse că angajamentele sunt îndeplinite, lovesc repetat exact acolo unde simt veriga slabă."
Cu o experienţă de aproape 30 de ani în grupul britanic Barclays, şeful BCR crede că România este un bun exemplu privind modul în care poate fi schimbată percepţia pieţelor: acum doi ani evaluările erau total adverse, însă după încheierea acordului cu