Doar pentru a se deplasa din localităţile de domiciliu la Palatul Parlamentului şi la cabinetele din colegiile unde au fost aleşi, deputaţii şi senatorii au primit, de la contribuabilul român, în primele şase luni ale anului, peste 1,2 milioane de euro.
Pentru a-şi îndeplini atribuţiile, parlamentarii sunt motivaţi, lunar, sub mai multe forme: indemnizaţie (de la 4.232 lei la 5.334 lei, net, după funcţia pe care o ocupă), diurnă pentru deplasare la lucrările Parlamentului şi diurnă pentru deplasare în circumscripţia electorală (2% pe zi din indemnizaţie), bani pentru cazare, pentru telefoane mobile, pentru benzină sau pentru bilete gratuite pe liniile interne aeriene, auto, fluviale şi pe calea ferată, sumă forfetară pentru funcţionarea birourilor din teritoriu (o indemnizaţie şi jumătate, pentru chirie, utilităţi, angajaţi etc.).
În ciuda austerităţii bugetare invocate până la refuz, toate aceste facilităţi nu au dispărut şi nici măcar nu s-au redus. Iar sumele nu sunt deloc modice. Concret, numai pentru ca aleşii să se deplaseze până la Bucureşti şi la birourile parlamentare, unde ar trebui să ţină permanent legătura cu cei care i-au votat, din bugetul de stat s-au dus peste 1,2 milioane de euro.
Cei mai mulţi bani, circa 810.000 euro, s-au dus pentru deplasarea la lucrările din Palatul Parlamentului, în timp ce pentru „efortul" de a merge la birourile din colegiu s-au alocat peste 450.000 euro.
La Senat, din totalul de 137 aleşi, au beneficiat de diurnă de deplasare 109. Suma aferentă lunii mai (ultima lună pentru care conducerea Senatului a dezvăluit aceste informaţii)? 275.707 lei. Proporţional cu numărul membrilor creşte şi suma la Camera Deputaţilor: 757.146 lei în mai şi, respectiv, 742.038 lei în iunie.
Primesc bani pentru deplasare şi în vacanţe
Dincolo de sumele mari plătite lunar parlamentarilor doar pentru a-şi îndepl