De la Vikram Pandit, indianul care a repus pe picioare grupul bancar american Citigroup şi care nu a acceptat să primească un salariu mai mare de 1 dolar pe an până când nu aduce banca pe profit, până la decanii unora din cele mai importante şcoli de business din lume - Harvard Business School şi INSEAD - executivii de origine indiană au demonstrat că au abilităţile necesare pentru a conduce unele din cele mai mari corporaţii din lume.
Şi în România au început să vină tot mai mulţi expaţi indieni în ultimii ani, mai ales în sectorul outsourcing-ului, unde în echipele de management ale unor companii precum Genpact sau Wipro se află indieni.
Românii care au lucrat cu indieni spun că aceştia sunt foarte muncitori şi dedicaţi muncii şi că adesea lucrează peste program. Care sunt factorii care îi plasează pe indieni pe listele head-hunterilor care fac recrutări pentru marile multinaţionale? Ce le place şi ce nu le place executivilor indieni în România? Pe ce tipuri de pachete de beneficii vin indienii în România ?
Executivul de origine indiană Vivek Bakshi, care locuieşte de mai bine de cinci ani în Bucureşti, nu exclude posibilitatea de a locui în România pentru tot restul vieţii, dacă i se vor oferi noi oportunităţi de dezvoltare. În funcţia de country head pe România, Bakshi s-a ocupat din 2007 încoace de dezvoltarea furnizorului de servicii de outsourcing Wipro Technologies, care a ajuns în prezent la 1.000 de salariaţi în Timişoara şi în Bucureşti. De la începutul anului trecut el a fost promovat pe poziţia de General Manager International Operations pe Europa în cadrul Wipro, însă tot în Bucureşti locuieşte.
"Mi s-a oferit o oportunitate enormă de dezvoltare profesională, dar şi personală, atunci când am venit în România. Am reuşit să creştem numărul de angajaţi într-un timp foarte scurt şi am reuşit să facem un mix între cultura indi