Mişcarea moderată, dieta bogată în antioxidanţi şi unele ceaiuri din plante scad riscul de a dezvolta această boală. Bărbaţii trecuţi de 40 de ani trebuie să facă anual testul antigenului prostatic specific (PSA). Aceasta deoarece, dacă este depistat în stadiu incipient, cancerul de prostată poate fi tratat.
Aproape jumătate din bărbaţii de 50 de ani suferă de adenom de prostată, incidenţa bolii crescând treptat odată cu înaintarea în vârstă. În ceea ce priveşte cancerul de prostată, numărul deceselor cauzate de această boală a crescut semnificativ în ultimii 10 ani în întreaga lume. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei măsurilor de prevenire, dar şi diagnosticării şi tratării la timp a acestor boli.
„Cancerul de prostată reprezintă cel mai frecvent tip de cancer al aparatului urogenital masculin, fiind întâlnit mai ales la persoanele de peste 50 ani. Riscul de boală este şi mai mare (cu circa 50%) la bărbaţii al căror tată a suferit de cancer de prostată. De aceea, se impune atenţionarea acestora şi testele de screening pentru depistarea unui eventual cancer de prostată încă de la vârsta de 45 ani", spune prof. dr. Petrişor Geavlete, medic primar urologie la Spitalul „Sf. Ioan" din Bucureşti.
Astfel, chiar şi în absenţa simptomelor, bărbaţii de vârsta a doua trebuie să facă anual un tuşeu rectal, un test de sânge prin care să fie măsurat nivelul plasmatic al antigenului prostatic specific (PSA) şi o analiză a urinei.
Consumaţi alimente bogate în zinc!
Potrivit prof dr. Petrişor Gevlete, la apariţia cancerului de prostată contribuie şi o alimentaţie bogată în lipide şi săracă în vitaminele A, C şi în zinc. Acest mineral are capacitatea de a împiedica acumularea în exces în organism a dihidrotestosteronului, un derivat al testosteronului responsabil de creşterea în volum a prostatei.
„Pentru a preveni