Reducerea dobanzii de politica monetara nu este oportuna in prezent, iar banca centrala nu va relaxa conditiile, asa cum a rezistat sa nu le inaspreasca atunci cand a crescut TVA, a declarat luni Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.
"Ideea centrala este ca la fel cum am rezistat in conditiile in care se putea vorbi de o modificare in crestere a dobanzii de politica monetara rezistam acum si spunem ca nu este oportuna o relaxare a dobanzii de politica monetara", a spus Cristian Popa.
El a evitat sa spuna cand ar putea avea loc o modificare a ratei dobanzii de politica monetara.
"Iata ca marea noastra teama ca vor fi efecte de runda a doua transmise prin salarii nu s-a intamplat. Putem vedea ceva inrautatire la anticipatii, dar nu sunt efecte de runda a doua cuprinse. Deci este nevoie sa asteptam. Nu va fi, repet, o iesire din baza ca efect statistic al acestui impact al pretului de TVA numai in iulie pentru ca multi producatori si comercianti au aplicat treptat cresterea TVA. (...) La fel o sa vedem o iesire din baza treptata, probabil mai concentrata in luna iulie", a mai spus Popa.
Miercuri, BNR a mentinut, saptamana trecuta, rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii aplicate pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, decizii anticipate de analistii financiar-bancari.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. Reducerea dobanzii de politica monetara nu este oportuna in prezent, iar banca centrala nu va relaxa conditiile, asa cum a rezistat sa nu le inaspreasca atunci cand a crescut TVA, a declarat luni Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, citat de Mediafax.
"Ideea centrala este ca la fel cum am rezistat in condi