Aproape 10.000 de euro pe lună. Aceasta este prada unuia dintre cei 200-250 de hoţi de buzunare care acţionează în metroul din Barcelona. Iar Poliţia nu poate decât să-i amendeze, hoţii cunoscând bine legea.
Hoţii de buzunare români din Barcelona au revenit în atenţia presei spaniole. El Pais a realizat un reportaj cu aceştia, care se laudă cu venituri obţinute din furtul din buzunare de peste 300 de euro pe zi. Valentin Ioniţă este unul dintre ei. Are 38 de ani şi a fost surpriins de poliţiştii catalani Mossos d'Esquadra într-o bancă de lângă staţia de metrou Paralel. Este unul din punctele fierbinţi pentru hoţii de buzunare. Şi el este doar unul dintre ei. În fiecare zi călătoreşte cu metroul în căutare de noi victime. Se simte ca acasă. Poliţia l-a arestat de o mulţime de ori. Ultima oară miercuri, la 16.00 după amiaza. Agenţii deja îl cunosc, îl strigă pe numele mic, scrie cotidianul citat.
200-250 de hoţi de buzunare există în metroul din Barcelona
Persoane ca şi el, hoţi multi-recidivişti, care trăiesc din furtul de portofele, au scos din minţi Barcelona. Poliţia îi arestează, din nou şi din nou, dar continuă să fure. Turiştii sunt victimele preferate. Asta deşi există destui "salvatori" anonimi care merg din vagon în vagon, avertizând lumea. Chiar şi mecanicii metrourilor anunţă la megafon: "Aveţi grijă, tocmai s-au suit hoţii de buzunare în vagon".
Mossos d'Esquadra estimează că sunt între 200 şi 250 de hoţi de buzunare care activează la metrou şi în zonele turistice din oraş, după cum explică inspectorul Ramon Grasa. Unii strâng între 20 şi 30 de arestări. Alţii au trecut prin secţia de poliţie de 150 de ori pe an. Plătesc amenda şi se întorc în stradă.
"Lucrez singur", repetă, cu capul plecat, Ioniţă, cu mâinile în buzunarele bermudelor. Nimeni nu l-a întrebat, dar el insistă. Ultima reformă a Codului Penal, aprobată în decembri