Opoziţia din Italia l-a acuzat luni pe premierul Silvio Berlsuconi că a cedat suveranitatea Băncii Centrale Europene (BCE) după ce s-a angajat să accelereze reformele în schimbul ajutorului acordat pentru a contracara efectele crizei datoriilor, transmite Reuters.
Banca Centrală Europeană a anunţat, duminică seară, că va interveni 'activ' pe piaţa obligaţiunilor în faţa escaladării crizei datoriilor în zona euro, achiziţionând obligaţiuni din Italia şi Spania, pentru a calma temerile pieţelor şi presiunile asupra celei de-a treia şi a patra economii a zonei euro. După anunţul BCE, Randamentele pentru obligaţiunile spaniole şi italiene cu maturitatea pe 10 ani au scăzut semnificativ luni pe pieţele de obligaţiuni, revenind sub pragul de 6%, în condiţiile în care în ultimele săptămâni dobânzile cerute de investitorii pentru a achiziţiona bonduri emise de cele două state au atins niveluri record.
În urma presiunilor BCE, Silvio Berlsuconi, a anunţat, vineri, accelerarea măsurilor prevăzute în proiectul de buget pentru următorii trei ani, 'cu scopul de a se ajunge la un echilibru bugetar în 2013, în loc de 2014'.
Antonio Di Pietro, preşedintele partidului Italia Valorilor (de opoziţie) a declarat că Berlusconi ' a fost tras de urechi de instituţiile economice europene şi internaţionale' la conferinţa de presă unde a anunţat noile măsuri de austeritate.
'Berlusconi ar trebui să facă, pentru prima dată, un serviciu ţării, şi să plece', a afirmat Di Pietro.
Susanna Camusso, secretarul general al celei mai mari federaţii sindicale, CGIL, i-a cerut luni premierului Silvio Berlsuconi să anunţe 'ce condiţii au fost impuse de BCE în schimbul achiziţionării obligaţiunilor'.
Până acum, premierul Berlusconi şi ministrul Economiei, Giulio Tremonti, au oferit foarte puţine detalii privind măsurile de accelerare