Îi va răzbuna Premier League pe “Big Brother”-ii mai mici, din fotbalul nostru?
“Cel mai mare spectacol din lume”, cum e numit Premier League, are culisele lui. Care nu sînt cu nimic mai prejos decît ceea ce văd la TV 600 de milioane de oameni, în 200 de ţări.
Cu o săptămînă înaintea începerii noului sezon, Federaţia şi Liga de la Londra sînt pe punctul de a le interzice accesul la meciuri jurnaliştilor de la ziare şi de la agenţii. Va fi un sezon fără poze, fără cronici, fără declaraţii, fără analize “la cald”? Vom vedea în cîteva zile.
Discuţiile pentru semnarea unui nou contract cu asociaţiile de presă s-au blocat. Motivul îl reprezintă cele 16 pagini de restricţii din noul contract. “Printre altele, Liga vrea să controleze cum şi cînd vor fi publicate ştirile online, precum şi distribuţia informaţiei către publicul din ţară şi din străinătate”, a declarat unul dintre negociatorii din partea presei, în “The Guardian”. CONDUCEREA PREMIER LEAGUE VREA SĂ CEARĂ BANI ZIARELOR ŞI AGENŢIILOR PENTRU DREPTUL DE A UTILIZA PROPRIILE ARTICOLE ŞI POZE DE LA MECIURI.
Conservatori sau facerişti pînă-n vîrful unghiilor, şefii “celui mai mare spectacol” se tem că pierd public dacă fotografia golului apare pe net la cîteva minute după marcarea golului. Putem răsufla, într-un fel, uşuraţi. Nu stăm chiar atît de precar la capitolul libertate de exprimare. Dacă şi pe jurnaliştii britanici îi învaţă oamenii de fotbal cum să-şi facă meseria…
Pe la 1621 apărea primul ziar în Anglia, pe la 1640 apăreau ilustraţii şi reclame în pagini, existau femei reporter şi vînzători ambulanţi. Se discuta despre libertatea presei şi se inventau titlurile gen tabloid: “Azi, Regele a fost decapitat la White Hall”. În 1846 a fost fondată Associated Press, în 1851 - Reuters, două dintre agenţiile aflate acum în conflict cu o federaţie de fotbal fondată în 1863.
DAR