Neglijenţa funcţionarilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Mediului poate duce la anularea în instanţă a unei amenzi de 14 milioane de euro.
Autorităţile de mediu din România sunt pe punctul de a "salva" combinatul de plata unei amenzi de 14,34 milioane de euro. Principalul responsabil este considerat Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), care a făcut greşeală după greşeală pentru ca Oltchim să obţină în instanţă anularea amenzii primită pentru incompetenţa directorului său, Constantin Roibu.
Treabă românească
Pe 21 iulie 2010, conducerea combinatului de produse chimice Oltchim a anunţat public că a fost înştiinţată de către ANPM că va primi o amendă de 14,34 milioane de euro. Sancţiunea a venit ca o consecinţă directă a faptului că directorul Roibu nu a depus la ANPM, până la data limită de 30 aprilie 2010, 143.437 de certificate de emisie de gaze cu efect de seră.
Anunţul lui Roibu către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) era însă optimist. "Guvernul României a aprobat un memorandum prin care să se realizeze demersuri la Comisia Europeană (CE) în vederea obţinerii unui aviz pentru neaplicarea sancţiunilor", se arată în raportul către BVB.
Sancţiunea cerută de CE, "fentată" la Mediu
"Evenimentul Zilei" a aflat că memorandumul guvernului, cu tema "suspendarea sancţiunilor contravenţionale" în cazul Oltchim şi a altor 11 societăţi, a fost respins de oficialii de la Bruxelles, care au insistat pentru aplicarea amenzii. "Nu există niciun temei legal, nici în legislaţia comunitară, nici în cea naţională care o transpune, pentru scutirea de la plata amenzii", a concluzionat CE.
Deşi răspunsul negativ al Comisiei a fost primit în luna octombrie 2010, lui Iosif Nagy, preşedintele ANPM, i-au trebuit trei luni până să mişte un deget. El a solicitat Administraţiei Fondului pentru