Exasperare, oboseală şi nedumerire. Este atmosfera neplăcută care domină, zilele acestea, la punctul de trecere a frontierei moldo-române. Odată cu începerea concediilor de august, postul vamal este practic blocat de moldovenii care revin acasă din străinătate.
Agitaţie mare la vama Giurgiuleşti. Punctul de trecere a frontierei este asaltat de moldovenii care se întorc acasă în concediu. După un drum prin Europa, concetăţenii noştri nu sunt întâmpinaţi tocmai cu pâine şi sare. Înainte de a-şi îmbrăţişa rudele şi prietenii, ei au de trecut „testul răbdării" din vamă.
Reporterii „Adevărul" au mers pe urmele lor pentru a vedea ce înseamnă să treci din Uniunea Europeană într-o ţară din spaţiul ex-sovietic. Prima oprire: vama românească. Poliţiştii de frontieră români verifică fiecare colţişor din automobil, încercând să se înţeleagă cu pasagerii care, de ceva vreme, au uitat să mai vorbească româna.
EVITAŢI INTERVALUL ORELOR 19-20
Dacă în iulie traversarea frontierei dura circa jumătate de oră, acum procesul poate dura şi până la trei. Circulaţia este îngheţată imediat ce se trece podul peste Prut. Mulţi nu cunosc că la ora 19.00 se face schimbul de ture la vama moldovenească. Procesul în care personalul de grăniceri este înlocuit cu altul durează nici mai mult, nici mai puţin de o oră.
„Am făcut atâta amar de drum fără probleme, dar la noi în ţară suntem trataţi astfel. Suntem chinuiţi, dar ei ne ţin atâta în vamă. Dacă vor să găsească droguri, să caute cu câinii, nu aşa", se plânge Ana, o femeie care se întoarce de la muncă din Italia.
Pe bancheta din spate a unui Jeep superdotat poate fi zărit, printre pleduri şi valize, un micuţ fixat pe scaunul special. „M-am grăbit să nimeresc mai devreme de ora asta, dar n-am reuşit. Nu ştiu dacă pentru câţiva bănuţi pe care îi economiseşti la motorină se merită să-ţi consume timpul şi nervii aici