Banca Centrală Europeană (BCE) a început achiziţia de obligaţiuni spaniole şi italiene, măsură care face parte din strategia de dezamorsare a crizei financiare, relatează Bloomberg.
Preşedintele BCE încearcă, în acest fel, să potolească valul de criză al datoriilor suverane care afectează bursele din întreaga lume. Pe de altă parte, 24 de directori ai celor mai importante companii italiene și-au anunțat disponibilitatea de a cumpăra obligațiuni ale guvernului italian pentru a ajuta ţara să evite un dezastru financiar, potrivit Reuters.
Efectul a fost imediat: dobânzile pentru obligaţiunile italiene şi spaniole au scăzut. În schimb, bondurile guvernului german pe 10 ani au avut de suferit, atingând cele mai mari dobânzi din ultimele 15 luni, de când BCE s-a implicat în cumpărarea de obligaţiuni ale statelor europene care se confruntă cu criza datoriilor suverane.
Obligaţiunile franceze şi cele belgiene s-au apreciat şi ele în raport cu cele germane, pe fondul optimismului că măsura BCE ar putea stopa răspândirea crizei datoriilor.
Cum au reacționat piețele de capital
Inițial, anunțul făcut de BCE a revigorat puțin piețele de capital din Europa. Însă bucuria nu a durat mult. După ușoare creșteri de 1-2% înregistrate pe principalele burse europene, s-a reinstalat trendul de scădere.
Indicele DAX, al Bursei de la Frankfurt, era, în jurul orei 12.30, în scădere cu 2,39%, în timp ce CAC40, indicele Bursei de la Paris, s-a diminuat cu 1,91%. Totodată, indicele FTSE 100, al primelor 100 companii listate pe London Stock Exchange, a căzut cu 1,64%.
EVZ vă va ține la curent, pe tot parcusul zilei, cu informații privind evoluția burselor din întreaga lume. Rămâneți pe evz.ro pentru cele mai noi informații.
CITIȚI ȘI:
Bursa de la București scade în rând cu bursele externe Panică extremă: Piețele financiare se prăbușe