Susţinătorii fostului premier ucrainean, Iulia Timoşenko, au anunţat pentru astăzi, la Kiev, o manifestaţie de solidaritate cu fosta conducătoare a Revoluţiei Portocalii, arestată vineri pentru „sfidarea Curţii'' în procesul în care a fost acuzată de abuz de putere. La Kiev, manifestaţiile de stradă sunt interzise.
Câteva sute de susţinători ai Iuliei Timoşenko sfidau ieri un ordin judecătoresc - dat în cursul nopţii - care declara ilegală amplasarea corturilor protestatarilor în apropierea tribunalului. Cei circa 200 de veterani ai Revoluţiei Portocalii care şi-au instalat corturile în piaţă pentru a denunţa procesul împotriva Iuliei Timoşenko erau ieri înconjuraţi de poliţişti. Aceştia nu au intervenit în forţă pentru că mai mulţi parlamentari ai opoziţiei au coborât în stradă şi au declarat corturile drept „birouri de audienţă parlamentară", ceea ce le asigură imunitatea faţă de decizia tribunalului. Mobilizarea ucrainenilor este încă slabă şi mulţi analişti cred că o nouă revoluţie este puţin probabilă - mai ales în luna august -, dar nu este nevoie decât de o scânteie ca Ucraina să sară în aer.
Decizia de arestare a fost luată după ce Timoşenko l-a acuzat de corupţie pe actualul prim-ministru, Mikola Azarov, chemat în faţa tribunalului în calitate de martor la proces. Timoşenko este acuzată că ar fi forţat compania de gaze naţională Naftogaz să încheie un acord dezavantajos cu Gazprom în 2009, fără să ceară aprobarea guvernului, aşa cum prevedea legea. Valoarea calculată a prejudiciului este de aproximativ 130 milioane de euro. Pe 1 ianuarie 2009, Rusia a oprit livrarea de gaze către Ucraina, solicitând achitarea datoriilor Naftogaz către Gazprom.
Criza a fost rezolvată pe 18 ianuarie, printr-un acord semnat de o Iulia Timoşenko aflată cu spatele la zid şi de Vladimir Putin la Moscova. Acum, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici susţine că