Femeia, ca şi bărbatul, este o fiinţă contra naturii – construim tot timpul împotriva părţii animalice, a instinctului din noi, spune Pascal Bruckner.
Uluitor la cuvântul iubire, zice Pascal Bruckner, este că defineşte mai multe lucruri contradictorii: înseamnă în acelaşi timp să dăruieşti şi să iei, egoismul absolut şi generozitatea, înseamnă vânătoarea şi actul de a primi, înseamnă seducţia fizică, dar, în acelaşi timp, seducţia morală, spirituală.
Când vorbim de iubire, vorbim de un obiect ambiguu. Nu trebuie să reducem iubirea la un aspect sau altul, iubirea este un tot care trebuie luat ca atare, în aspectele sale cele mai nobile, ca şi în cele mai crude.
Principalul atu al femeilor de azi este independenţa economică. Dacă înainte destinul femeii era marcat de cei 3 “K” din germană: Kinder, Kirche, Küche – copiii, biserica, bucătăria – astăzi, bărbaţii pot creşte copiii, pot găti, iar femeile îşi pot face o carieră. Femeia de azi poate îmbrăţişa orice viaţă doreşte, este o augmentare a fiinţei feminine, nu o diminuare a ei, observă filosoful.
Ceea ce hrăneşte iubirea, spune Pascal Bruckner, nu este suferinţa, ci misterul, frumuseţea clar-obscurului. Ceea ce ucide iubirea e transparenţa absolută. Acesta e marele vis nord-american, în care soţii trebuie să fie de o transparenţă absolută unul cu celălalt. Ori, crede scriitorul, iubirea moare din cauza excesului de transparenţă şi supravieţuieşte atâta timp cât se păstrează misterul.
Unul dintre cei mai importanţi romancieri, eseişti şi filosofi ai momentului, francezul Pascal Bruckner i-a acordat un interviu în exclusivitate realizatoarei TVR Codruţa Marinescu, în care vorbeşte despre iubire şi actualitate. Interviul a fost transmis pe TVR Info.
Pascal Bruckner a venit în România la sfârşitul lunii iulie pentru lansarea ultimului său volum, „Paradoxul iubirii“, care pune în discu