Pieţele financiare s-au mai calmat, spun agenţiile de presă, după ce week-end-ul trecut mediile economice erau panicate şi se aşteptau la noi degringolade bursiere. Totul pe fondul şocului provocat de agenţia de rating Standard & Poor’s, care vinerea trecută a scăzut nota acordată Statelor Unite în materie de solvabilitate. Întrebarea legitimă a specialiştilor este deci dacă pieţele financiare au un comportament raţional?
Dacă ar fi să ne luăm după limbajul cu care presa şi economiştii în general evocă reacţiile pieţelor financiare, s-ar spune că ele formează un fel de nebuloasă animalică de la care poţi aştepta orice. De câte ori, când vine vorba despre burse, nu ni s-a spus că ele au redevenit “euforice”... Foarte des însă ele sunt "în panică" sau "se crispează".
Uneori au reacţie de turmă de gazele care se sperie de răgetul unui leu şi atunci o iau la fugă, în general în aceeaşi direcţie, dar uneori şi în ordine dispersată. Bursele, şi pieţele financiare în general, mai sunt uneori "nervoase" sau “agitate” (cum scrie chiar luni cotidianul economic Les Echos), iar uneori “suferă” din cauza proastei conjuncturi.
Ca să-şi recapete “tonusul”, ele au nevoie să-şi recapete “încrederea” în buna guvernare economică. Ele , bursele, trebuie deci în mod constant “calmate”, ceea ce încearcă să facă în acest moment o mulţime de lideri politici europeni, în frunte cu Nicolas Sarkozy şi cu Angela Merkel.
Este simbolic, în acest sens titlul de luni de pe prima pagină a cotidianului Le Monde: "Banca Centrală Europeană şi Grupul G20 se mobilizează pentru a încerca să calmeze pieţele financiare". Este suficient să facem o mică analiză semnatică a acestui titlu pentru a ne da seama că pieţele financiare intră în panică uşor şi se calmează greu.
Este stupefiant cum vorbesc specialiştii despre burse şi pieţele financiare, ca şi cum ar fi un monstru