După două nopţi de confruntări între Poliţie şi tineri în mai multe zone din Londra, peste 100 de persoane au fost arestate. Scânteia care a declanşat protestele din Tottenham a fost uciderea unui tânăr de către Poliţie. Vlad Georgescu, jurnalist BBC, spune la RFI România că atacatorii se organizează rapid, graţie reţelelor sociale şi că greutăţile Poliţiei londoneze vor fi din ce în ce mai mari, din cauza măsurilor de austeritate draconice din Marea Britanie.
Rep.: Cum arată cartierul Tottenham, în care au avut loc confruntările?
V.G.: Poliţia a trimis acum întăriri serioase în zona respectivă, pe care unii dintre locuitori o compară cu o zonă de război. O clădire veche din anii '30 a fost incendiată şi arată ca după bombardament, la fel s-a întâmplat şi cu un autobuz, care a fost incendiat sau cu maşini de poliţie. Sunt zeci de magazine cu geamurile sparte, rafturile devastate, casele de marcat aruncate pe jos. Noaptea trecută au avut loc atacuri copiate la indigo şi în alte zone din nordul Londrei.
Rep.: Cine sunt atacatorii, când vorbim de protestele de la periferia Londrei?
V.G.: De regulă sunt tineri cu vârste de peste 14 ani. Umblă cu glugi pe cap pentru a nu fi recunoscuţi sau înregistraţi de camerele de luat vederi. Se adună în grupuri de peste o sută de persoane şi nu ezită să atace forţele de ordine. Folosesc cocktailuri Molotov, iau cărămizi de prin garduri, incendiază maşini pentru a crea panică. Sunt destul de organizaţi, comunică rapid prin telefoanele mobile, Facebook, Twitter şi încearcă să identifice magazinele vulnerabile în care să dea spargeri.
Tottenham, unul dintre cele mai sărace cartiere ale Londrei
Rep.: Cum arată cartierul Tottenham, unde au izbucnit protestele? E unul mai sărac?
V.G.: Cartierul respectiv, da, e unul dintre cartierele mai sărace din nord-estul Londrei. Iniţia