Guvernele europene îşi menţin încrederea în economia americană, in pofida retrogradarii SUA pe piaţa financiară, în timp ce Asia rămâne interesată de investiţii în titluri de trezorerie SUA.
Scăderea bursei în SUA a adus după sine o serie de reacţii din partea altor state, care nu-şi retrag însă efectivele de pe piaţa SUA, ci se aliază cu guvernul de la Washington, punând sub semnul întrebării analiza facută de Standard & Poor’s.
Astfel, Rusia a declarat ca va continua să investească in SUA, considerând că reducerea ratingului “poate fi ignorată” pentru investiţiile pe termen lung, în timp ce Coreea de Sud a sfătuit SUA, prin agenţia chineză de stat Xinhua, “să se vindece de dependenţa de credit”.
Un alt susţinator este Franţa, care nu are încredere în raportul făcut de S&P, deşi este următoarea vizată pentru scăderea ratingului de la AAA la AA+. Această avertizare a venit luna trecută, după ce S&P a avertizat Franţa să adopte noi reforme pentru a-şi păstra calificativul maxim.În aceste condiţii, guvernul francez intentionează să reducă deficitul bugetar de la 5,7%, estimat pentru acest an, la 4,6% in 2012 si 3% in anul următor.
Dacă Franţa şi-ar pierde calificativul AAA, s-ar instala criza din zona euro, întrucât ţările cu rating maxim le susţin pe cele cu probleme financiare. În aceeaşi situaţie se află Belgia, a cărei datorie publică se ridică la 96,6% din Produsul Intern Brut.
Scăderea ratingului SUA pare însă a nu fi definitivă, întrucât agenţia de evaluare financiară Moody’s consideră prematură o asemenea decizie: “Ne-am gandit că o scădere a notei ar fi prematură,dat fiind faptul că legislatorii americani au ajuns la un acord asupra unui plan de reducere a deficitului”, a declarat Steven Hess, responsabil pentru nota primită de SUA, informează AgerPress.
Standard&Poor’s a redus vineri seara, pentru prima dată in istorie, ratingul