Brokerii spun că după scăderile ample de săptămâna trecută de pe bursă piaţa ar putea chiar să înregistreze perioade de revenire în contextul unei volatilităţi mari.
Bursa de la Bucureşti a închis vineri cu o corecţie de 4,81% pe indicele general BET-C după ce a căzut pe parcursul zilei cu peste 6%. Scăderea de la finele săptămânii trecute este cea mai mare înregistrată de bursă în ultimele 15 luni. După declin, bursa a revenit la nivelurile din luna noiembrie a anului trecut, pe unul dintre cele mai mari rulaje din acest an, într-o piaţă dominată de ordine de vânzare, sub presiunea declinului burselor mature. Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune. "Este posibil ca şi şedinţele următoare să fie asemănătoare celor din ultimele zile, adică să fie caracterizate de indecizie şi de o volatilitate foarte mare a preţurilor acţiunilor, dar nu este exclus să vedem inclusiv reveniri care să fie la fel de puternice ca şi scăderile din aceste zile în condiţiile în care se aşteaptă noi măsuri care să liniştească pieţele financiare", a afirmat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest Mihai Mureşian.
La închiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în picaj cu 4,06%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,25%. Indicele extins al bursei BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a căzut cu 4,25%.
Dintre acţiunile lichide, scăderi severe au consemnat şi acţiunile Transgaz (7,34%), BRD (6,92%), OMV Petrom (6,76%), SIF Banat-Crişana (4,59%).
Dintre cele 78 de titluri listate la BVB, doar şapte acţiuni au încheiat ziua în creştere. Dintre acestea, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat cea mai vizibilă creştere, de 2,2%, şi au ajuns la