Intervenţiile liderilor G7 şi BCE (Banca Centrală Europeană - n.r.) au evitat declanşarea unei mişcări de panică pe bursele europene, majoritatea dintre ele trecând pe verde, în pofida deciziei istorice a S&P Standard & Poor's de a retrograda ratingul SUA de la 'AAA' la 'AA+', transmite AFP.
Primele care au reacţionat la această decizie istorică au fost bursele asiatice, care au înregistrat scăderi semnificative dar cu toate acestea nu a avut loc un crah.
În Europa, la câteva minute de la debutul tranzacţiilor, bursa de la Paris era în creştere uşoară (+0,15%), bursa de la Londra era şi ea în creştere (+0,35%), în timp ce bursa de la Frankfurt înregistra o scădere uşoară de 0,20%. De asemenea, bursele de la Madrid şi Milano au înregistrat creşteri solide (3,4% şi respectiv 3%), susţinute de anunţul privind intervenţia Băncii Centrale Europene pe piaţa de obligaţiuni.
BCE a anunţat, duminică seară, că va interveni 'activ' pe piaţa obligaţiunilor în faţa escaladării crizei datoriilor în zona euro. Deşi BCE nu a precizat care sunt obligaţiunile pe care intenţionează să le achiziţioneze, investitorii se aşteaptă ca achiziţiile BCE să vizeze obligaţiunile emise de Italia şi Spania.
Ca reacţie la anunţul BCE, dobânzile pentru bondurile pe 10 ani emise de Italia şi Spania au revenit sub 6% iar prima de risc (diferenţa dintre dobânzile pentru obligaţiunile germane şi bonurile emise de Trezoreria italiană şi cea spaniolă) a scăzut şi ea la 300 de puncte de bază în cazul Spaniei şi la 311 puncte de bază în cazul Italiei.
Luni dimineaţă, cu puţin timp înainte de deschiderea burselor asiatice, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 s-au angajat să ia toate măsurile necesare pentru a susţine stabilitatea financiară şi creşterea economică.